Inredningsdesign, Retrodesign

Amerikansk retrodesign har gjort comeback

Posted by michael

Inredning i amerikansk retrodesign har gjort comeback och är något som har blivit populärt igen. Det finns många fördelar med den stilen, tålighet och slitstyrka är en av dem. Dess goda kvalitet är en annan egenskap som beskriver varför amerikansk retro har lyckats överleva genom decennierna. Med amerikansk retrodesign får du både stil och möbler som står sig länge.

Amerikansk retrodesign har sitt ursprung i 50-talet. Med det ökande intresset för amerikansk retrodesign har det nu blivit rätt tillfälle att återigen låta 50- och 60-talen prägla din bostad. I denna artikel kommer du få tips om hur just denna stil kan få prägla ditt hem samt få information om några möbler och prylar som är trendiga.

Formge köket

Att inreda köket i amerikansk retrodesign är verkligen inne. Det finns så mycket roligt och snyggt att välja mellan. Retromöblerna har en stoppning som är klädd med tålig galon som gör dem både bekväma att sitta på samtidigt som det är lätt att hålla dem rena. Klädseln är ofta tvåfärgad, exempelvis i rött och vitt.

På tal om kök är restauranger kända för att designa sina lokaler med amerikanska retromöbler, speciellt hamburgerkedjor där de har sin egen version av “booth diner”. Genom att välja retro kan restauranger väcka den rätta 50-talskänslan. Det finns tidstypiska glas att servera dryck ur eller de typiska röda plastmuggarna som syns i varje amerikansk high school-komedi.

Rockabillystil – i Sverige och i USA

Under mitten av 50-talet växte en ungdomskultur fram i Sverige men framför allt i USA och den är stor inom bland annat bilburen ungdom. Med ungdomskulturen kom också ett klädmode. Det var förstås jeans men de unga flickorna hade kjol eller klänning som var klockad nertill. Ett exempel är Marilyn Monroe från just den tiden. De flesta har väl sett filmaffischen från “I hetaste laget” med henne på.

I ungdomskulturen ingick även att åka runt i stora bilar och träffas vid hamburgerrestauranger i diners-stil med just den inredningen som nu blivit inredningsmode. Det finns flera sådana restauranger i Sverige som ser ut som “Mels garage” där rockabilly-kulturen i högsta grad hålls levande både genom klädstil och musik. Med rätt inredningsdetaljer kan du införa denna stil i ditt hem.

Gamla reklamskyltar och jukebox i nyproduktion

Musiken från denna era är högst påtaglig även idag. De stora artisterna som Elvis, Buddy Holly och Bill Haley and his Comets har blivit odödliga med sin musik som har inspirerat många nutida artister. En kul inredningsdetalj som passar överallt i hemmet är en jukebox. De finns nytillverkade med modern elektronik och även nerskalade så att de får plats hemma.

Du kan också dekorera med andra saker, till exempel reklamskyltar för företag som inte längre finns. Andra roliga och trendiga saker är förvaringsburkar för exempelvis kaffe eller socker med amerikanskt retromotiv. Även förkläden och servetter, glas och tallrikar med den rätta touchen finns att köpa. Vill du löpa linan fullt ut kan du införskaffa bäddset med den amerikanska flaggan som motiv.

Amerikansk retrostil för hela hemmet

Idag är det superpopulärt att inreda hela hemmet i amerikansk retrostil, Det är möbler som håller länge och som verkligen ger en annorlunda touch. Med sina kromade stålrörsben som bär upp dynor och ryggstöd klädda med tålig galon blir som att förflytta sig bakåt i tiden. Kanske har det blivit så populärt idag för att trenden har varit så avskalad med mycket vitt och minimalistiska möbler. Nu går det mer och mer tillbaka till färger, kul inredning och att våga sticka ut.

Välj retro

Nästa gång du bestämmer dig för att renovera ditt hem, varför inte satsa på retromöbler med en touch av Amerikas bästa årtionden? Kanske inspireras du av kända profiler som Elvis och vill få liv på ditt hem? Med amerikansk retrodesign kan du inreda ditt hem precis efter din smak, i just den skala som du själv vill.

Leave A Comment