Retrodesign

Sidan för dig som gillar amerikansk retrodesign

Posted by michael

Många svenskar är intresserade av att inreda på nya sätt och den amerikanska retrodesignen har varit på tapeten länge. Vad är egentligen detta för typ av inredning och hur får du till den? Ordet retro syftar till att bli inspirerad eller intressera sig för tidsperioder som fanns förr. Du behöver inte nödvändigtvis själv ha levt i perioden.

Det är oftast saker från 1950-1960-talet som åsyftas när kategorin amerikansk retro kommer på tal. Det kan handla både om inredning och mode som faktiskt har sitt ursprung i denna era, eller modernt tillverkade saker som har samma stil. Att inreda med retro är något som har blivit mer och mer populärt i både Sverige och utomlands.

Nostalgi och inspiration

Trots att många som är intresserade av amerikansk retrodesign inte levde under den tidsperioden, eller åtminstone inte bodde i USA, har det blivit en sorts nostalgitripp att inreda enligt denna stil. Oavsett om du är en som älskat retrostilen länge eller precis upptäckt den, kommer du att hitta en massa matnyttigt på denna sida.

Här kommer du bland annat att finna artiklar om vad retrostilen innebär, vad som är de mest typiska prylarna och var du kan hitta dem. Allt som är värt att veta om amerikansk retrostil och som kommer att ge ditt hem den rätta känslan. Det är helt enkelt en guldgruva för dig som letar efter inspiration och användbara, praktiska tips.

Skapa känslan av det glada 50-talet

1950-talet hänvisas ofta till som “det glada 50-talet” och detta avspeglas tydligt i inredningen som tillhör kategorin retro. Det är blockmönster och neonfärger i en salig blandning, vilket ger en väldigt lekfull och hemtrevlig känsla. En annan mycket viktig detalj för denna tid är att USA verkligen blomstrade. Detta är också väldigt framträdande i retrostilen.

Många av världens största företag startade eller fick ett uppsving under 1950- och 1960-talen, så som Coca Cola och Disney. När TV:n tog sin plats i majoriteten av hemmen blev också skådespelare stjärnor på riktigt. Därför är det inte alls ovanligt att du hittar detaljer i retroinredning som refererar till den amerikanska storheten i olika former.

Hur börjar man?

I takt med att amerikansk retro blivit allt mer populärt har utbudet av heminredning blivit allt större. Du kan idag köpa möbler, som soffor och barstolar, såväl som andra detaljer till ditt hem utan att behöva anstränga dig särskilt mycket. Det kanske enklaste sättet att introducera retrostilen till ditt hem är dock att börja smått.

Det kan röra sig om ett prickigt förkläde, tidstypiska kuddfodral till soffan eller varför inte detaljer som glas, tallrikar och små metallburkar. För den riktigt vågade kanske en vägghängd neonskylt känns som en perfekt startpunkt. Det finns massor av inredning att hitta online så ge dig ut på jakt för att hitta dina perfekta attiraljer.

Färg!

Något av det viktigaste med amerikansk retro är färgerna och de distinkta färgkombinationerna. Vad gäller färger kan du inte gå fel om du väljer pastell – tänk glass och du kommer att träffa helt rätt. När det gäller kombinationer av färg är röd/vit och svart/vit särskilt distinkta. Det finns nog ingenting mer retro än ett svart/vit-rutigt golv.

Allt om amerikansk retro

På denna hemsida kommer du att hitta allt som är värt att veta om amerikansk inredning i retrodesign. Den introduktion du har fått här har förhoppningsvis fått dig att vilja köpa en Corvette här och nu, eller åtminstone gett dig ett smakprov på vad du kan förvänta dig genom att läsa vidare. Bered dig på att inspireras!

Leave A Comment