Inredningsdesign, Möbler och prylar, Retrodesign

Typiska möbler och prylar för inredning i amerikansk retrodesign

Posted by michael

Innan vi presenterar några av de mest klassiska möblerna inom amerikansk retrodesign börjar vi med att introducera stilen. Många tror att allt som inte är modern amerikansk design är retro, men de flesta syftar dock på amerikansk 50- och 60-talsstil. Om du sett filmen “Grease” och kan dra dig den omgivningen till minnes har du kommit ganska nära. “American diner” är ett annat begrepp som kanske ger dig liknande associationer. I den här artikeln kan du läsa mer om vilka möbler som är de mest klassiska för denna typ av inredning.

Något av det kanske mest karaktäristiska för stilen amerikansk retro är det svart-vit-rutiga golvet. Det är en utmanande kombination att matcha, vilket kanske får den oinvigde att tro att resten av inredningen måste vara förhållandevis neutral för att väga upp för det markerade golvet. Så är dock inte fallet. Möblerna är vanligen färgstarka och mycket detaljerade, vilket skapar en väldigt distinkt look. Färgkombinationen svart och vit är återkommande, likaså röd och vit. Även färger som mintgrön är vanligt förekommande och en av de kanske mest förknippade med amerikansk retro i allmänhet.

Soffor och fåtöljer

“American diner” ger en indikation om vilken typ av möbler som är typiska för stilen. Det handlar om restaurangsoffor och -fåtöljer med sits i skinnimitation i de färger som nämnts ovan. Svart och vit samt röd och vit är de vanligaste, men i princip alla kombinationer innehållande vitt är acceptabla för eran. Det absolut viktigaste är att de är blockmönstrade. Om du hade klivit in på en amerikansk diner i mitten av förra århundradet hade du noterat att alla restaurangsoffor var placerade med ryggarna mot varandra längs med väggarna. Detta förklarar varför retrosofforna är utformade som de är.

Lampor

Lamporna är en lite mindre uppseendeväckande, men ack så viktig detalj. Precis som många andra detaljer inom amerikansk retrodesign är lamporna ofta färgstarka och har inslag av krom. Detta gäller såväl taklampor som bordslampor och andra typer av belysning. Föreställ dig till exempel en väggmonterad skylt i form av en pil med ett par stora glödlampor. Här är kontrasterna i fokus! Även om inte själva lampskärmen är iögonfallande kan ljuset ofta vara starkt, vilket kan ge en lite industriell känsla. Det bidrar samtidigt till att göra de andra delarna av möblemanget framträdande.

Dekoration

Dekorationen är något av det mest distinkta den amerikanska retrostilen har att erbjuda. Eftersom amerikansk retro till stor del bygger på detaljerna finns det en uppsjö av alternativ att välja mellan. Här kan du hitta allt från färgglada menyer till stora neonskyltar och reklamskyltar för alla möjliga märken. Det kan vara såväl Coca-Cola som Corvette eller varför inte en skylt som uppmanar till att inte dansa på bordet? En fördel är om detaljerna på något sätt relaterar till den amerikanska kulturen. 1950- och 1960-talen var ju något av en storhetstid för dem där på andra sidan Atlanten.

Skandinavisk stilrenhet – stig åt sidan

Den allmänna känslan du får av amerikansk retrodesign är lekfylld charm och detta är säkert en anledning till att stilen blivit så populär. Samtidigt är den, som nämnts tidigare i denna artikel, väldigt distinkt och den kan lätt kännas överväldigande jämfört med vår stilrena skandinaviska enkelhet. Det går dock ganska enkelt att smyga in retrodetaljer även i ett hem dominerat av svensk design. Till exempel kan du köpa milkshakeglas med tidstypiska sugrör för att få en lite amerikansk touch på din inredning, eller varför inte slå på stort med en uppmanande tavla?

Leave A Comment