Inredningsdesign, Retrodesign

Vad är inredning i amerikansk retrodesign?

Posted by michael

Har du sett filmen “Sista natten med gänget” eller någon annan high school-komedi som utspelar sig på 1950-talet? Då har du säkert lagt märke till hur det ser ut i amerikanska hem och även på de hamburgarhak där ungdomarna hänger. Det är en speciell stil på möbler och färgsättning som vi inte är särskilt vana vid här i Sverige, men som genomsyrar amerikansk design från 1950- och 60-talen. Vad kännetecknar då amerikansk retrodesign? Om vi börjar med möblerna har de ofta en sittdyna och eventuellt ett ryggstöd klätt med galon i klara bjärta färger.

Möblerna har en stålrörskonstruktion där benen är bara, men delar av konstruktionen är dold i klädseln. Det finns både stolar och soffor i retrodesign. Vill du ha en hint om hur sofforna ser ut kan du tänka på ett baksäte i en Chevrolet från 1958. Bord finns också i passande stil, även de är ofta av stål med en centrumpelare i stället för med fyra ben. En sådan matgrupp är extra trendig att ha hemma i köket. Det är dessutom inget dåligt val, då dessa möbler både är tåliga och lättskötta.

Amerikansk retro i salongen

Naturligtvis behöver du inte nöja dig med att ha amerikansk retrodesign bara i köket. Det finns en hel del nyproducerade möbler för vardagsrummet eller salongen som kan kännas som ett bättre alternativ om du möblerar i retrostil. Även här kännetecknas möblerna av stålrörskonstruktioner med dynor och ryggstöd klädda i galon, ofta tvåfärgat i skarpa kontrasterande färger som rött och vitt eller liknande. Borden är låga och kan vara ovala eller njurformade med en högglanspolerad skiva av ett stenliknande material. Här finns gärna en sarg av aluminium som är räfflad och inspirerad av amerikansk bilindustri.

Vad betyder retro?

Ordet retro tycks komma från franska retrospectif. Innebörden är tillbakablickande och det är inte ovanligt att konstnärer har en retrospektiv utställning där de samlar äldre verk och visar upp delar av sin produktion över tid. I det här fallet är det namnet på en tidigare tidsepok som starkt påverkade design av kläder, bilar och möbler. Även musiken från den epoken blev tongivande. Den moderna populärmusiken har sina rötter i 50-talets USA med förgrundsgestalter som Buddy Holly, Elvis Presley och många fler. Idag representeras den amerikanska retrokulturen ofta av klubbar för amerikanska bilar idag.

Retro eller vintage?

Det finns en viktig skillnad mellan retro och vintage. Retro är nyproducerade möbler eller kläder efter gamla mönster medan vintage är gamla prylar och kläder du kanske kan köpa på loppis eller i second hand-butiker. Nyproducerade kläder i amerikansk retrodesign kan ses vid bilträffar där rockabilly-kulturen frodas och personer färdas i retrobilar i så kallad cruising. Samma individualism som gör att man försöker återuppleva 50- och 60-talet med bilar och kläder kan nu skönjas som trend inom möbler, inte bara hemma utan det etableras även allt fler snabbmatsställen enligt det amerikanska konceptet “diner”.

Inredning i amerikansk retrodesign

Inredning är så mycket mer än möbler. Där man möts med sina stora vackra amerikanska bilar är ofta inredningen kompletterad med tidstypiska föremål som reklamskyltar för företag som inte längre finns och kanske en nyproducerad jukebox som kan spela cd-skivor. Lampor i retrostil finns att köpa liksom kylskåp med amerikansk design från 50-talet. Bensinstationer och bensinpumpar är en viktig del av amerikansk retrodesign. Du kan till exempel köpa skyltar från bensinbolag som inte längre finns samt bensinpumpar som skapar en genuin retromiljö. Det finns helt enkelt inga gränser för vad du kan inreda med i amerikansk retrodesign!

Leave A Comment