Inredningsdesign, Retrodesign

Vad kännetecknar tidseran för inredning i amerikansk retrodesign?

Posted by michael

Det typiska för tidseran är att en ungdomskultur växer fram. Ungdomarnas mode och andra behov påverkar tiden från 1950-talets mitt till en bit i på 1960-talet. Under den perioden växte många enkla restauranger fram, så kallade diners, vilka hade en enkel meny. Inredningen i dessa restauranger har fått stå modell för den amerikanska retrovågen.

Möblerna i dessa enkla restauranger som kallas diners var enkla och funktionella och var inspirerade av den amerikanska bilindustrin. Kromet hos de amerikanska bilarna gick igen i möblernas stålrörsben. Ofta hade borden en centralstolpe som bordsskivan vilade på. Bordsskivan var av ett material som såg ut som svart polerad sten. Enkla, stilrena och lätt att hålla rena.

Möblernas färg och form

Möblerna hos diner-restaurangerna lånade även färg och form från bilindustrin. Möblerna var stoppade och mjuka. Stoppningen var klädd med galon i bjärta färger samt vitt. Vanliga färgkombinationer var vitt i mitten och rött i två spalter på var sin sida om det vita. Även klart grönt och marinblått kunde ingå i den färgkombinationen. Praktiskt och lätt att hålla rent.

Inte helt oväntat kom stilen i den offentliga miljön att påverka även heminredningen. Typiskt för den amerikanska retrostilen är låga soffor klädda med galon i två färger på samma sätt som möblerna i restaurangerna. Soffborden var låga samt hade tre eller fyra ben. Formen på bordskivan kunde vara symmetrisk men även njurformade bord var vanliga.

Retromöbler finns nyproducerade

Den amerikanska retrostilen håller på att bli populär även i Europa. Trenden kommer förstås från USA där originalet en gång skapades. Vill du inreda hela eller delar av ditt hem i denna stil behöver du inte leta efter gamla möbler, det vill säga original. Det finns nyproducerat att köpa på flera sajter på internet.

Det är troligen postorder som gäller för dig då det gäller möbler medan andra inredningsdetaljer kan finnas att köpa i butik i Sverige. Accessoarer som burkar för förvaring av prylar eller matvaror. Plåtburkar med tidstypiskt tryck, ofta med reklam för Coca Cola. Reklamskyltar i emaljerad plåt få produkter och företag som sedan länge är borta.

Detaljer som är viktiga för att uppnå den amerikanska retrodesign-stilen

Om du nu vill inreda ditt hem i amerikansk retrostil kan det var klokt att börja med köket, dels för att det finns mycket nyproducerat vad gäller köksmöbler, dels för att möbler inspirerade av diner-restauranger är mycket praktiska. Det finns både stolar och soffor med den typiska tvåfärgade klädseln med rätt sitthöjd och bord som fungerar bra.

Här finns även många detaljer att kombinera med, kyl- och frysskåp med äldre design och färgsättning bland annat knallrött. Varför inte skaffa dricks- och vinglas som är tidstypiska. Servetter och förkläden finns med amerikanska motiv och till partyt kan du servera förfriskningar i den där typiska röda plastmuggen du säkert har sett i flera amerikanska ungdomsfilmer.

50- och 60-talen har satt djupa spår i vår kultur

Med den amerikanska ungdomskulturen sa man adjö till jazzen och lyssnade i stället på en ny sorts musik som kom att bli inspiration för vår tids popmusik. Elvis Presley tillsammans med Buddy Holly och Eddie Cochran bildade en helt ny musikstil som fungerar även idag och som vårdas inom rockabilly-kulturen vid bilträffar och sammankomster med 50-talstema.

Besök retroställen för att få mer inspiration

Det finns en hel del matställen med amerikansk retroinredning i Sverige och det växer upp nya hela tiden. Det finns säkert ett “Mels Garage” nära dig där du kan känna av atmosfären och bli inspirerad. På vägen dit kan du lyssna på det svenska retrobandet Boppers i bilen. Efter det besöket är det bara för dig att planera ditt retrokök.

Leave A Comment