Inredningsdesign, Möbler och prylar, Retrodesign

Var finns det prylar att köpa för amerikansk retroinredning?

Posted by michael

Att hitta inredningsprylar för att inreda i amerikansk retrodesign behöver inte vara svårt. Numer finns mängder av sidor som säljer inredningsdetaljer som stolar och bord med inspiration från en klassisk amerikansk diner. Många drömmer om att ha en riktig diner med booths, bås, och där det dricks milkshakes från höga glas samtidigt som jukeboxen spelar en låt från 50-talet.

Det är lättast att hitta inredning i amerikansk retrodesign online, olika webshoppar som finns i både Sverige och utomlands erbjuder inredning med hemleverans. Det finns nyproducerat i vintage look och sen finns den mer värdefulla inredningen som är riktig retrodesign från 50–60-talet. Mycket av det som finns online att köpa är mindre inredningsdetaljer som metallburkar och skyltar.

Den amerikanska retrodrömmen

Om du har vägarna förbi USA finns oändligt många loppisar eller secondhand-affärer som säljer gamla inredningsdetaljer. Det går att hitta fantastiska fynd som är i riktigt bra skick, men då återstår transportfrågan. Allt från inredning i diners med klassiska jukebox, vinylklädda bås till kylskåp i Smegstil är en dröm för fantaster intresserade av amerikansk retrodesign.

Ett exempel på en webbshop som erbjuder fantastisk inredning i retrostil är reformasthlm.se som har en mix av riktig vintage med bra utbud av amerikansk retrodesign men även en hel del nyproducerat i samma stil. För den som är ute efter väldigt klassiska dinerstilen finns Magasin11 som säljer hela diner booths i olika utformningar.

Metallskyltar och burkar i amerikansk retrodesign

En av de mest kända metallburkarna i retrodesign är Campbells Soup från 1962 designad av Andy Warhol och var en del av “Pop art”-eran som tog USA med storm. Många matvaror från USA som flingor från Kellogg’s förvarades i metallburkar på 50-och 60-talet och används nu i inredning för att skapa riktig amerikansk vintage-stil.

På retroprodukter.se finns många olika inredningsprodukter i retrodesign, en svensk sida som erbjuder allt från möbler till små dekorationer. Eftersom denna typ av design har blivit trendigare med åren så har webshoppar naturligtvis snappat upp det och börjat erbjuda produkter inom denna design. Den stora frågan är om köparen är nöjd med nyproducerat eller bara vill ha riktig amerikansk retrodesign?

Ebay för den amerikanska retrodrömmen

På Ebay finns allt möjligt att köpa för den riktigt intresserade av inredning i retrostil. Det finns allt från stora möbler som har fraktalternativ till små inredningsdetaljer som skyltar med amerikanska tryck. En av den mest kända retrodesignern är Hermann Miller som skapade den formpressade stolen Eames. Bättre exemplar av denna kända retrostol finns från 7 000 kr på Ebay.

Denna typ av retro skiljer sig mycket från den typiska “dinerstilen” som är från samma tidsperiod. Med sidor som Tradera och Ebay är det lätt att inreda hemmet i både den mer klassiska Hermann Miller-stilen och även amerikanska plåtburk och dinerstilen som fler förknippar den amerikanska retrodesignen med. Vilken stil man än föredrar så finns mycket att välja på från båda.

Vintage eller nyproducerat?

Köpa mycket och köpa billigt så kallade slit och släng-produkter som inte har några riktigt bra andrahandsvärde är rätt tråkigt och inte speciellt miljömedvetet. En fin äkta 50-eller 60-tals detalj kan vara värt pengarna, håller i värde och är bättre för miljön än att köpa nyproducerat. Kolla på Ebay och bli inspirerad av alla fina inredningsprodukter.

50-tals drömmar

För drömmaren och retrodesignfantaster finns sidan thecrazyfifties.es där det går att beställa allt som kan tänkas ha funnits på en riktigt klassisk amerikansk diner. Prisbilden varierar och det kan vara roligt att fönstershoppa på sidan och drömma sig in i 50-talet för att sedan bege sig till Ebay för att göra riktiga vintage-fynd bland alla amerikanska retrodesign detaljer.

Leave A Comment